8/28/2007

http://augustinsson.net

Hurra, jag är nu stolt ägare till en egen hemsida.

http://augustinsson.net

Andra bloggar om: ,

8/21/2007

Social Capitalist Awards

Det har hänt en hel del den senaste tiden, så jag har inte hunnit berätta att Veckans Affärer har delat ut priset Social Capitalist Awards, där jag tillsammans med Leif Edvinsson från Lunds Universitet, Charlotte Petri Gornitzka från Rädda Barnen, Pontus Schultz från Veckans Affärer och Ulf Christoffersson från Sparbankernas Riksförbund satt i juryn.

Det är ett super intitiativ från VA:s sida att lyfta socialt entreprenörskap och företagande på det här viset och det kommer att bli ett årligt arrangemang från och med i år.

De vinnare vi utsåg fick ta emot priset under en ceremoni i Stockholm:

Dem Collective från Göteborg i kategorin sociala entreprenörer
SKF i kategorin storföretag
Percy Barnevik i kategorin enskild insats för sitt arbete med mikrokrediter i organisationen Hand in Hand.

http://ekonominyheterna.se/va/magasin/2007/25/vi-ar-inte-nagra-helgon/index.xml

Andra bloggar om: , ,

8/17/2007

B-samfundet startar i Sverige

Idag har vi dragit igång på allvar. B-samfundet i Sverige. Får många positiva reaktioner från B-människor överallt om att det är helt rätt i tiden. Läs vårt pressmeddelande och hör av dig om du vill engagera dig.

Pressmeddelande: B-samfundet startar i Sverige


Individens dygnsrytm är genetiskt och ärftligt betingad och samhället bör vara så inrättat att det underlättar för olika dygnsrytmer.
Det menar organisationen B-samfundet som nu startar i Sverige.

B-samfundet, som arbetar för lika rättigheter mellan A- och B- människor, det vill säga morgontrötta och kvällströtta, startade i Danmark i december 2006 och har idag 5000 medlemmar. B-samfundet i Sverige är den första syster organisationen som startar och B-samfund startar inom kort även i Norge, Finland och Storbritannien.

B-samfundet vill att olika dygnsrytmer skall respekteras i samhället och på arbetsplatser och arbetar för en mer flexibel arbetsmarknad där det tas hänsyn till den personliga tidsrytmen.

- Vi lever fortfarande som om nio till fem är det enda sättet att arbeta och att du tillhör någon sorts elit i samhället om du är uppe med tuppen. Trots att dagens arbete ofta sköts vid en dator och kan utföras när som helst på dygnet, säger Urban Grotherus, ordförande i B-samfundet i Sverige.

B-samfundet tror att vi genom en större acceptans för olika dygnsrytmer uppnår större livskvalitet. Att vår arbetstid blir mer produktiv och med stora samhällsekonomiska vinster, genom att vi utnyttjar de trånga urbana utrymmena bättre; vi slipper bilköer och kontorsutrymmen kan användas i skift.

Föreningen kommer bland annat att arbeta för upprättandet av en b-certifiering som skall göra det lättare att finna fram till arbetsplatser, dagis och skolor som tillämpar anpassad tidsrytm. I Danmark har flera verksamheter redan b-certifierats. I oktober startar även världens första webbportal för jobbsökande B-människor, b-alivejob.com. Den första b-anpassade skolan startar i höst i Göteborg.

- Att gå upp i ottan är en förlegad rest från jordbrukssamhället då vi var tvungna att se till djuren och fånga dagsljuset. Att vi gått från jordbrukssamhälle till ett globalt informationssamhälle med elektricitet och väldigt få kossor att mjölka har samhällstrukturen missat, säger Erika Augustinsson, vice ordförande i B-samfundet i Sverige.

Andra bloggar om: , ,

8/14/2007

B-samfundet i Aktuellt

Plötsligt idag började det rassla till i inboxen rejält då det gäller B-samfundet, organisationen där jag är vice ordförande sedan ett par månader tillbaka. Orsaken var att det igår sändes ett inslag i Aktuellt om att B-samfundet startar i Sverige. Så nu i höst drar vi igång på allvar. Vi är den första systerorganisationen efter Danmark men B-samfund kommer snart att starta i Norge, Finland och Stor-britannien.

Så idag har jag varit med i Kvällspasset i SR P3 och pratat mer om vad vi vill göra och varför vi finns till.

Kolla vår sajt:
http://www.b-samfundet.se

Andra bloggar om: , ,

6/18/2007

Bojkotta SJ- Metro kolumnen

http://www.metro.se/se/article/2007/06/18/20/5426-45/index.xml

Käre Ulf Adelsohn,
Jag skriver till dig som styrelseordförande för SJ. Jag vet inte om du har hört talas om det här med klimathotet? Om inte, så är det bra för dig att veta att det innebär att fler människor måste åka tåg istället för flyg framöver. Och att SJ, därför har ett guldtillfälle att bli miljövänlig bästis med hela svenska folket.
Men det innebär att ni bör sänka biljettpriset, öka antalet avgångar, sluta vara ständigt försenade, kompensera kunder som missar sitt tågbyte, ha mat ombord så att det räcker till fler än tre personer och annat som är normal kundservice för alla andra, förutom SJ.
Tyvärr verkar SJ, SJ gamle vän, ha fastnat i en time-loop som spelar upp början av 1900-talet om och om och om igen.

Om man till exempel får för sig att åka utomlands efter klockan 18 en vardag eller en helgdag så går inte det. Biljettförsäljning sker endast på kontorstid. Hela världen har insett att världen krymper och nationsgränser inte längre är viktiga. Utom SJ.
Om du tänker att du ska äta ombord, tänk om. När jag åkte från Göteborg till Stockholm under rusningstid var restaurangvagnen länsad på mat en halvtimme efter avgång. Tågpersonal, med tårar i ögonen, vädjade till oss att inte klaga till dem utan till ledningen som gav mig följande svar:
” Det är svårt för SJ att uppskatta hur många resenärer som vill ha mat. Ibland måste vi slänga mat” Jaså. Tänk om en restaurang sa samma sak?
SJ:s affärsidé är att ”erbjuda prisvärda och miljövänliga resor med moderna tåg som ger resenären möjlighet att effektivt använda restiden”. Den som mot förmodan har lyckats köpa mat ombord vet att all varm mat ska du i princip laga själv och frakta till din sittplats. Det är allt annat än effektivt på ett tåg som krumbuktar som en torktumlare.
Ombord finns mobilfria vagnar, vad nu det ska vara bra för då det inte går att använda mobilen ombord på X2000. Ge mig en enda vettig orsak till detta, idag när man kan ringa från flygplan på 10 000 meters höjd! Om SJ vill erbjuda effektiv restid, varför inte ha kontorsvagnar för oss som behöver jobba och vill göra annat än betrakta landskap och kossor på ängar.
Mitt första förslag är att vi alla från och med nu, ringer, skriver, sms-bombar eller bojkottar SJ tills de fattar och skärper till sig. Så bäste Uffe, nu är det upp till bevis. Mitt andra förslag är nämligen att du ser dig om efter ett annat styrelseuppdrag framöver.

Idag har dessutom Banverket lagt fram sin plan för järnvägsinvesteringar framöver, där man sänker ambitionerna för en utbyggnad.

De gröna vännerna är också arga:
http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=132937


Andra bloggar om: , ,

http://intressant.se/intressant/

Almedalsbloggen

Magnus Ljungkvist och Jonas Morian drog igång Almedalsbloggen förra året med tanken att "från höger till vänster på den politiska skalan försöka skapa en allsidig bevakning av Almedalens alla seminarier och evenemang. Vi tittar på kändisarna, läser rapporterna, lyssnar på seminarierna och rapporterar till er".

I år gästspelar även jag tillsammans med Andreas Bergh, Victor Bernhardtz, Nisha Besara, Per Gudmundson,
Stina Morian och Johanna Nyström.

Det ska bli skitkul! Vi ses i Almedalen. Och alla tips och idéer, högt och lågt, som kan tänkas platsa i årets Almedalsblogg mottages tacksamt.

http://www.almedalsbloggen.se/

Och vi har redan fått beröm av SvD:s Martin Jönsson:
http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_12676000.asp?id=4170

Andra bloggar om: , ,

http://intressant.se/intressant/

6/14/2007

SJ och SAS- vad sysslar ni med?

Under hela förmiddagen och halva eftermiddagen idag har jag talat i telefon eller suttit i telefonkö med:
1. SJ
2. SAS
3. Min bank ( Handelsbanken)

Just nu sitter jag med SAS på högtalartelefonen: De säger att de ser fram emot att hjälpa mig, men det är för närvarande lång väntetid och jag har plats 34 i kön.
Det är ungefär samma platser som jag hade i förmiddags.
Jag försöker nämligen boka mina surt förvärvade Euro-bonus poäng innan alla går till spillo.
Jag misstänker att SAS policy är att trötta ut kunderna så mycket att de just gör som jag alltid har gjort, struntar i det för det är så mycket strul och regler med att boka.

Då det gäller SJ undrade jag VARFÖR de i en hyfsat global tid som vår, inte tillåter oss att ringa eller boka efter kl 18 för att boka resa utomlands.

Då det gäller min bank undrade jag varför de utfärdat två nya visa kort varav inget av dem funkar, samtidigt som de spärrat mitt gamla för att det var avmagnetiserat och jag då har varit utan kontanter i en vecka drygt.

Om jag säger så här, jag har hittills inte fått några tillfredsställande svar. Jag lurar på en vild och arg krönike-idé och jag tänker inte ge upp förrän det här är utrett.

Förbannad? Frustrerad? Moi.


Arghhh.

Erika

6/06/2007

Det otrogna Brasilien

På tal om min krönika om Polygami i Metro, så skickade min vän och favorit korrespondent i Brasilien, Henrik Jönsson, den här krönikan som han skrivit i Sydsvenskan.

Läs och njut!

http://http://sydsvenskan.se/varlden/henrikjonsson/article241138.ece/

Andra bloggar om:



http://intressant.se/intressant/

6/01/2007

Inför åldersgräns på DN Debatt

"Ett biologiskt faktum att homoäktenskap är fel”
Thorbjörn Fälldin, Alf Svensson, Ingegerd Troedsson med flera: Bevara nuvarande lagstiftning där äktenskapet mellan en man och en kvinna är den enda familjeform som värnar barnen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=656299/


Förslag:
Inför åldersgräns på DN Debatt så vi slipper den här typen av extremt förlegade tankar i vår största morgontidning. Det är snudd på hets mot folkgrupp.
Men med tanke på att debattredaktör Mats Bergstrand då han föreläste på en kurs jag deltog i, använde en overhead, så kan man väl räkna bort honom från nytänkarna.

Magnus kommenterar bra:
http://magnus.ljungkvist.nu/blogg/2007/06/01/de-vill-fa-oss-att-kanna-oss-otillrackliga/


Erika

5/31/2007

Webb 2.0- "Nu blir det åka av"

Sydliga tidningar satsar 30 miljoner på webben

Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan, Skåne Media, Gota Media och Nya Wermlands-Tidningen bildar ett gemensamt utvecklingsbolag för digitala medier. Tre personer ska anställas för att ta fram idéer till tidningarna, enligt Sydsvenskans vd H Inge Gyllin.De tre anställda kommer att vara projektledare och kommer antagligen att vara stationerade i Helsingborg. Joakim Jardenberg kommer mest troligt att leda bolaget.


Läs mer på Jockes blogg:
meh.tryggve.se

5/28/2007

Polygami- why not?

Ur Metro 2007-05-29


http://www.metro.se/se/article/2007/05/28/22/2550-45/index.xml

Jag har funderat på det här med polygami den senaste tiden. Och kommit fram till att jag inte har några problem med att vara ihop eller gift med flera personer samtidigt. Har du?
De flesta får nämligen stressryckningar och ont i magen av själva tanken på att leva tillsammans med fler än en partner. Men det är en icke genomtänkt fysisk reaktion när vi bestämt säger nej till polyamorösa äventyr. En gammal biologisk rest från tiden då det vara viktigt att vara trogen för att säkra sin avkomma. Från en tid före preventivmedel då äktenskap var en viktig institution för att samhället skulle fungera.
Första paragrafen i äktenskapsbalken lyder så här: Äktenskap ingås mellan en man och en kvinna. Så mossigt i en tid av HBT, skilsmässor och curlingföräldrars vedermödor! Låt folk gifta sig med varandra, oavsett kön och antal. Vem stör sig på det, förutom några präster i byn-långt-borta?
Lite mer kreativt delande i våra samliv ger bara fördelar. Om vi kan dela med oss av konst, böcker, musik, film och sätta upphovsrättslagen i gungning, varför inte riva ner äktenskapsbalken också och bli riktigt moderna.
Nästa steg i relationsdebatten bör vara åt det polygama hållet. Det skulle innebära en effektivisering av vårt samliv som passar i en stressad tid, då vi ska göra karriär, ha familj, resa och förverkliga oss själva. Med DNA-teknikens hjälp är det inga problem att ta reda på vem som är farsa och därmed underhållsskyldig om behov uppstår.
Och om vi vågar vara ärliga, ur ett heteroperspektiv så funkar det väl ungefär så här: Män vill ha kvinnor. Kvinnor vill ha barn. Kvinnor föder för lite barn och skjuter upp barnafödande för karriär och att leva livet så som män har gjort i alla tider. Lite mer polygami skulle lösa problemet på nolltid. Inte bara själva barn-skapandet utan också ge kvinnor avlastning då det gäller omsorg av barnen. Det är en sann feministisk tanke.
Dessutom har begreppet serie-monogam slagit igenom stort på relations-marknaden, vilket inte så konstigt när hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa. ”Sanktionerad otrohet” är också ett växande globalt fenomenen där många resonerar som så att öppna relationer, där man gemensamt kommer överens om vad som är ok att göra, är det enda sättet att bevara en längre relation.
Steget till en fullt ut blommande Big Love-familj är alltså inte så långt borta. Gör det fortfarande ont i magtrakten? Get over it.

5/15/2007

Osäker Säkerhet

Global Utmanings expertgrupp för Säkerhet har skrivit en ny rapport under ledning av en av Sveriges bästa journalister, Annika Ström Melin. Rapporten, ”Osäker Säkerhet”, lanseras den 22 maj på Medelhavsmuséet i Stockholm men går att få tag på från www.globalutmaning.se.

Så här säger Annika om rapporten:

”Gamla sanningar om hot och säkerhet gäller inte längre. Men den säkerhetspolitiska diskussionen präglas fortfarande av den tid när en fiende och ett hot alltid ansågs komma från andra sidan nationsgränserna.”

Expertgruppen Säkerhet tar i rapporten upp nya säkerhetshot och hur de måste mötas med en politik som inte leder till allvarliga målkonflikter - mellan säkerhet och personlig integritet, mellan säkerhet och behovet av samtal och dialog, mellan säkerhet och social och kulturell sammanhållning.

I rapporten intervjuas medlemmarna i Global Utmanings expertgrupp för säkerhetsfrågor av gruppens ordförande, journalisten Annika Ström Melin på teman som:

Anders Mellbourn: ”Öppenhet är viktigare än säkerhet”

Annika Nordgren Christensen: ” Kärnvapen i orätta händer oroar mig mest”

Mohammed El abed: ”Talet om vi och dom är ett säkerhetshot”

Tomas Ries: ”Vitala naturresurser kan behöva skyddas”

Rasmus Fleischer: ”Terrorism kan inte bekämpas med mer övervakning”

Viola Furubjelke: ”Människor har också ett eget ansvar”

Jan Nygren: ”Regeringens planer för krissamordningen är förbryllande”

Johan Eriksson: ” Tro inte på alla lugnande besked”

5/07/2007

Attityden till jobb är medeltida

Morgondagens Metro-kolumn.

- Jobb kan inte bara vara kul. Vissa saker måste göras, säger Chefen med stort C och ser ut som en gammal skolfröken. Som om jobb och kul är två skilda saker. Jobb är liksom ett nödvändigt ont. Samtidigt undrar arbetsgivare varför de inte lyckas rekrytera unga talanger till sin organisation. Och suckar över att folk bränner ut sig hela tiden.
Det är den medeltida attityden till ”Arbete” som gör att en miljon svenskar vill byta jobb och att varje morgon är en pina för en stor del av vår arbetsföra befolkning. Vi tillbringar 20 procent av vår arbetstid med det vi gillar, resten består av saker som måste göras. Istället för att göra det DU är bra på så handlar det om att bocka av en fem år gammal arbetsbeskrivning. Till slut har du noll energi kvar och den berömda väggen närmar sig.
Fast du är inte utbränd, snarare fastbränd. På fel jobb med dåliga chefer med fel attityd, fel jobbarpolare och fel arbetsuppgifter.
År 2007 ska jobbet vara kul och fritt. Då menar jag inte organiserade bollhav på kontoret utan jobbet som en livsstil. Vi jobbar gärna och mycket, men med saker vi gillar och på vårt eget sätt. Om jag skriver mina kolumner bäst, stående på huvudet på en gräsmatta på Långholmen, så låt mig göra det. Det är resultatet som räknas.
Ordet ”fritid” med sina slavliknande vibbar är borta ur vår ordlista. Du köper min kompetens, inte min tid. Att jag efter mina åtta timmar på jobbet ska ägna mig åt knyppling och inte längre tänka på mitt arbete är inte troligt. Vi är vad vi gör och vi gör det 24-7.
Vi vill jobba med något som vi kan stå för. Det etiska dilemmat växer om den jag jobbar för är ett arsle. När skillnaden är för stor mellan det som ditt företag står för och det du själv står för, är det en tidsfråga innan du blir galen.
Vi jobbar helst med våra polare. Idén att sätta 10 fundamentalt olika personer, i ett kontorslandskap och kräva att de ska jobba ihop och bli kompisar är feltänkt. Team-building i all ära men vissa människor gillar jag inte. Låt mig slippa träffa dem åtta timmar om dagen.
Med dessa grundregler på fickan borde gubbar och tanter i chefsposition sluta peka med hela handen och inse att synen på arbete radikalt har förändrats. Får jag inte jobba som jag vill så blir jag antingen ett utbränt psykfall eller så drar jag och tar med mig arbetskamrater, kunder och nätverk. Att jobba ska visst vara kul. Allt annat är misslyckat ledarskap.

Läs mer på samma tema på Torild Carlssons sida:
www.antligenmandag.se

Hej hopp.

4/24/2007

Socialt entreprenörskap- bok på gång

Snart är det bok på gång. Jag och Maja Brisvall håller på för fullt med att färdigställa vår bok, Aktivist Entreprenörerna, med undertiteln Starta företag och Rädda världen. En bok om socialt entreprenörskap, en trend som blommar för fullt i UK och US men som precis börjar växa i Sverige.
Socialt entreprenörskap innebär att man genom sitt företag arbetar för att göra en insats i samhället. Att använda företagsformen för att driva en idé som är affärsmässig men också innebär något bra för hela samhället.
På så vis suddar man ut den klassiska gränsdragningen mellan företagande och samhälle. Vår gamla fördom om att företag är de onda och stat/samhälle/organisationer är de goda luckras upp. Jag skrev om detta i Attention förra våren. Men nu är det alltså dags för boken, som kommer ut i höst på Bookhouse Publishing.

http://www.ashoka.org/

4/20/2007

erika på politikerveckan almedalen 2006


erika almedalen
Originally uploaded by BetsyBettan.
Försökte posta det här i min profil för att det är en så grymt skön bild, men det var ett hopplöst projekt. Blogger är inte alltid vad man önskar sig.

4/19/2007

Abstract Hacktivism



Igår lanserade Karl Palmås och Otto von Busch sin bok Abstract Hacktivism i Stockholm. Boken lanserar teorin att vi idag alltmer går bort från det industriella tänkandet om världen, ekonomin m m som en motor och istället ser på världen i ett digitalt perspektiv. Otto och Kalle presenterade boken för det 30-tal personer som dök upp på Nya kontoret på Birger Jarlsgatan. Kul diskussion, intellektuell battling på sjysst nivå med mycket humor.



Så här beskriver de själva bokens innehåll:

In recent years, designers, activists and businesspeople have started to navigate their social worlds on the basis of concepts derived from the world of computers and new media technologies. According to Otto von Busch and Karl Palmås, this represents a fundamental cultural shift. The conceptual models of modern social thought, as well as the ones emanating from the 1968 revolts, are being usurped by a new worldview.// The authors expand upon the idea that everyday technologies are profoundly interconnected with dominant modes of thought. In the nineteenth century, the motor replaced the clockwork as the universal model of knowledge. In a similar vain, new media technologies are currently replacing the motor as the dominant ‘conceptual technology’ of contemporary social thought. This development, von Busch and Palmås argue, has yielded new ways of construing politics, activism and innovation.
The authors embark on different routes to explore this shift. Otto von Busch relates the practice of hacking to phenomena such as shopdropping, craftivi
sm, fan fiction, liberation theology, and Spanish social movement YOMANGO. Karl Palmås examines how publications like Adbusters Magazine, as well as business theorists, have adopted a computer-inspired worldview, linking this development to the dot.com boom of the late 1990s.

Läs mer: http://www.isk-gbg.org/abstracthacktivism/

Erika

4/17/2007

Balans i livet är en myt

Metro 17 april 2007 av Erika Augustinsson

- Du är en stressad och upptagen människa. Och kommer alltid att vara så, sa en vän för ett tag sedan. Jag blev arg och förolämpad. Att vara stressad, jobba mycket och ha fullt upp är helfel i våra dagar. Något man bör skämmas över.
För idag ska allt vara sloooow. Vi går yogakurser, åker på retreats och mediterar så fort vi får tid över. Alla talar om balans i livet och lära känna sig själv.
Vadå balans? Balans är överskattat. Det innebär bara att så fort något är roligt, exalterande eller kickar igång, då ska man lägga av och ta ett steg tillbaka för att hitta balaaaans och få perspektiv. Inget hallabalou här inte. Om vi alla skulle gå omkring och vara balanserade skulle inga barn bli gjorda, inga storverk uträttas och inga upptäckter göras. Som om Carolina Kluft efter att ha jobbat stenhårt i flera månader mitt i tiokampen lägger av, intar yogaställning och dricker grönt te för att hon ”känner sig lite stressad och behöver varva ner”.
Vi klagar ständigt över att vi har så mycket att göra. Men innerst inne så gillar vi det. Vi gillar att slippa ångesten som mycket tid för mer sig. Att sitta och tänka på döden, sjukdomar och allt som kan gå åt helvete i livet är inte precis konstruktivt. Dessutom gillar vi att känna oss viktiga. Att vara uppbokade och behövda. Tre dagar utan att mobilen ringer skapar allvarliga existensiella problem. Vem är jag? Varför hör ingen av sig?
Jag är som mest kreativ när jag har mycket att stå i. När jag är ledig vevar mina tankar på tomgång som en gammal Volvo 245, vilket säkert är nyttigt. En begränsad tid. Men vi som gillar kickar, gillar när pulsen slår, blodet rusar och nu jäklar ska det fixas, bli bäst, vinnas eller vad det nu är vi sysslar med, vi får smyga med vår förtjusning. Låtsas att vi stänger av mobilen fast den är på ljudlös, tjuvkika på mailen och smygsms:a i buskarna som en annan tjuvrökare.
Vi måste sluta jaga den där mytomspunna balansen i livet. Balans är ett icke-existerande tillstånd. Pendeln kommer alltid slå över på en sidan. Och det slutar bara med att vi känner oss misslyckade för att vi aldrig uppnår den där balansen som ska göra livet mycket enklare att leva. Stressiga jobb, grandiosa framtidsplaner och ambitioner i livet är kreativt, roligt, spännande och något vi ska vara stolta över. Och minst lika tillfredsställande som att sitta ensam på en öde strand i tre månader, gå i terapi eller missbruka yoga.

4/16/2007

B-samfundet startar i Sverige

Fick ett mail från Urban som nu dragit igång B-samfundet i Sverige. En enkel sajt ligger uppe och ska vara helt klar under maj månad. Idéellt arbete för de som är intresserade att försöka ändra våra Jante-normer framöver. Jag har tackat ja till att vara vice ordförande.
Jag skrev om danska B-samfundet i Metro för ett tag sedan. En förening som arbetar för att, så här i globaliseringens tidevarv, anpassa samhället till de morgontrötta och som gjort succé i Danmark.

www.b-samfundet.se

3/26/2007

Medborgarjournalistik i Metro

Hedra den som hedras ska/ e

http://www.metro.se/se/article/2007/03/26/21/3109-48/index.xml

Den svenska journalistiken modell 2007 är ett pinsamt fiasko. Förklädd till någon sorts objektiv tredje statsmakt försöker journalister få vanligt folk att tro att de granskar, avslöjar och säger sanningen.
Men vem idag tror att det finns en enda objektiv sanning? Och vem tror att försäljningssiffror, tittarsiffror, nätverk och kompistryck inte styr innehållet i det som rapporteras?
I det senaste numret av Media i fokus ritar man upp en karta över de svenska media-familjerna och det är skrämmande läsning. Alla som jobbar i svensk media är släkt, umgås med varandra eller är ihop, gifta eller skilda. Våra största mediahus går ihop i en sörja av inavel där alla ligger med alla.
När branschtidningen Resumé listar de som setts och hörts mest i media under 2006 är det samma trötta ansikten som dyker upp. Det är människor som sagt samma sak de senaste tio åren och är säkra kort i en medievärld som endast består av svart eller vitt och där man inte har tid för några överraskningar.
Sedan har vi de som får tycka och blanda sig i utan att ha gjort ett skit eller har burit sig åt som skit. Eller som är kända för att vara kända. Eller känner någon som känner någon…Ja, ni förstår min poäng.
Det enda ljuset på en homogen mediahimmel är bloggar och den nya medborgarjournalistiken. Så kallad “Citizen journalism” bygger på att ett fåtal experter, “tyckare” eller journalister inte är representativa i ett samhälle som bygger på en mängd olika åsikter och berättelser. På samma sätt som encyklopedin Wikipedia byggts upp, handlar det om att fler människor tillsammans har mer rätt än enstaka etablerade expert-röster. Fem myror är alltid fler än fyra elefanter.
I Sverige har precis plattformen Digital Idag startats som är en arena för medborgarjournalistik runt ämnena informations- och kommunikationsfrihet. Medborgarjournalistik dök i samband med internets födelse som ett svar på traditionell medias oförmåga att beskriva verkligheten som många ser den och har på allvar utmanat de stora mediahusen då det gäller tillgång till information. Visst vann Expressen Grävande journalisters pris Guldspaden i helgen för sitt avslöjande om Borelius-affären. Men det var bloggaren Magnus Ljungkvist som stod för det första och riktiga scoopet. En skandal som lett till att kategorin Medborgarjournalistik troligtvis kommer finnas med på nästa års prisutdelning. Pinsamt vore det annars.

Europeiska medborgarråd i Sverige

Det här har jag jobbat med hela helgen. Superkul.

Vi var med på Agenda i SvT igår med rapportering från medborgarråden.

http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=16981

---
Ny rapport om Sveriges medborgares syn på Europas framtid

EU bör ha ett gemensamt regelverk gällande invandring medan integrationsfrågor är en nationell angelägenhet. EU skall uppmuntra medlemsländerna att driva en familjepolitik som är jämställd. EU bör utforma en enhetlig miljödeklaration för varor och tjänster som tar hänsyn till ursprung, produktion, transporter, användning och destruktion.

Det är några av de slutsatser som deltagarna kommit fram till under helgens Europeiska medborgarråd i Karlstad. I helgen har 100 av SCB slumpvis utvalda svenska medborgare deltagit i den första paneuropeiska EU-debatten någonsin där medborgarna bjudits in för att ge sin syn på Europas framtid.

Slutsatserna överlämnades på söndagen i en rapport till Sveriges EU-minister Cecilia Malmström som var på plats i Karlstad. En sammanfattning av resultaten ifrån alla 27 medborgarråd presenteras för beslutsfattare på europeisk nivå den 10 maj i Bryssel.

- Detta kommer vi läsa med intresse och förhoppningsvis diskutera vidare på nästa möte med alla EU-ministrar i mitten av maj. Det är betydligt piggare visioner i den här rapporten än i flertalet sammanträden som jag är med på, sa Cecilia Malmström när hon tog emot rapporten.

De Europeiska Medborgarråden omfattar medborgare från alla EU:s 27 medlemsländer. Syftet med råden är att minska gapet mellan medborgare och beslutsfattare och visa att en debatt över nationsgränser är möjlig.

Samtidigt som det svenska medborgarrådet i Karlstad har samma typ av rådslag ägt rum i nio andra EU länder: Finland, Italien, Litauen, Malta, Storbritannien, Rumänien, Spanien, Cypern och Österrike. Totalt har ca 2000 europeiska medborgare deltagit i debatten.

- Äntligen tar EU medborgarna på allvar. Nu hoppas vi att den här typen av medborgarråd blir ett återkommande inslag på lokal, nationell och europeisk nivå, säger Pernilla Baralt från Global Utmaning som varit arrangör för de Europeiska medborgarråden i Karlstad.

3/07/2007

Vad betyder Google och Pirate bay för demokratin?

Tillsammans med Karin Rebas från DN, Mattias Klang från Creative Commons i Sverige diskuterade jag den nya teknikens inverkan på demokratin under ett seminarium på KK-stiftelsen igår. Läs Mattias blogg från gårdagen.

http://www.ituniv.se/~klang/wrote/2007/03/06/democracy-day/


Programmet:
Demokrati är något mer än att gå och rösta var fjärde år. Men vad innebär demokrati för oss vanliga människor år 2007? Känner du dig som en världsmedborgare eller är du rädd för vad som händer med folkhems-Sverige? Vad betyder egentligen Google och Piratebay för demokratin? En av världens äldsta och kanske bästa styrelseformer utmanas av globaliseringen – hur tycker du att det ska se ut i framtiden?

“Sökes: Global demokrati” är temat den 6 mars då Global Utmanings expertgrupp Demokrati och KK-stiftelsen bjuder in dig för att diskutera globaliseringens utmaningar för demokratin med bland andra Gustav Fridolin, journalist TV 4, Erik Amnå, huvudsekreterare för Demokratiutredningen, Karin Rebas, ledarskribent DN samt Mathias Klang, Creative Commons. Expertgruppen skriver just nu på en rapport som kommer att lanseras i mitten av april.

http://peter.karlberg.org/articles/2007/03/06/global-demokrati

3/06/2007

B-samfundet- En förening för de morgontrötta

Älskar du lugna morgonstunder och aktiva kvällar? Tycker du att livet är för kort för bilköer? Är du mest produktiv efter klockan 10?
Du är inte ensam. Så tycker även de 3000 medlemmarna i den nystartade danska föreningen B-samfundet. Föreningen, som även spridit sig till Finland och Norge, menar allvar när det gäller att slåss för de morgontröttas rättigheter. De har till och med fått med sig danska politiker på tåget.
Och vi kvällsmänniskor jublar. Vi har i åratal famlat oss ur sängen, kommit till kontoret för sent, med andan i halsen och blött hår och mötts av de morgonpigga som verkar ha suttit bakom sina skrivbord sedan istiden. De ler överseende, sneglar på klockan och säger något i stil med “själv tycker jag det är härligt att vara på kontoret tidigt”. Man känner sig som en andra klassens medborgare, en b-människa. En lat och slö person som inte kan ha ett normalt jobb med rutiner.
Att vissa människor jobbar bäst mellan 18 och 22 syns inte eftersom de morgonpigga redan gått hem. Att vissa människor av naturen är tröttare på morgonen har fullständigt ignorerats. Fram tills nu.
Att gå upp i ottan är en förlegad rest från jordbrukssamhället då vi var tvungna att se till djuren och fånga dagsljuset. Att vi gått från jordbrukssamhälle till ett globalt informationssamhälle med elektricitet och väldigt få kossor att mjölka verkar samhällstrukturen missat. Vi lever fortfarande som om nio till fem är det enda sättet att arbeta och att du tillhör någon sorts elit i samhället om du är uppe med tuppen. Trots att dagens arbete ofta sköts vid en dator och i ditt eget huvud, och kan utföras var som helst och när som helst på dygnet.
För samhället i stort är det en mängd vinster att ändra på arbetsrutiner och arbetstider så att det passar alla. Förutom att vi är globala och jobbar mot olika världsdelar och tidszoner, så kan man utnyttja de trånga urbana utrymmena bättre; vi slipper bilköer och kontorsutrymmen kan användas i skift. Att vi morgontrötta dessutom gör ett bättre jobb om vi får dra oss i sängen på morgonen är något alla blir gladare av.
Så nästa gång någon ringer och väcker dig behöver du inte sömndrucket svara “jovisst, är jag vaken, sedan flera timmar”. Det är dags att sluta skämmas och börja jobba för en förändring.
Nu väntar jag bara på att någon ska starta “de morgontröttas förening” här i Sverige. Jag är lovar härmed att bli den ständige sekreteraren. Anyone?

Läs mer om föreningen på:
http://b-samfund.dk/.

Publicerad i Metro 2007-03-06

2/16/2007

Trygghetsnarkomani

Mina tankar i min senaste Metro-krönika diskuteras även i Svenska Dagbladets serie Trygghetsfällan som du kan läsa här:

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_14607854.asp

Erika

2/13/2007

Lite krig är bra för Sverige

Dagens Metrokolumn. Istället för att gnälla över hur farligt det ev. kan vara att ha ett aktivt militärt försvar så tror jag att det är nyttigt för oss att inse att världen ÄR farlig. Som nation behöver vi förstå att världen inte ser ut som latte-Sverige.

http://www.metro.se/se/article/2007/02/12/23/3952-45/index.xml

2/12/2007

Dan Pink, Noreena Hertz osv

Ett av de mer spännande initiativen i Sverige just nu är Färgfabriken i Stockholm. Vill man ta del av en framtidsdiskussion i Sverige finns den bland annat där. Jag har varit inblandad som workshopledare i deras utställning Urban Turntable förra året. Utställningen avslutades med ett stort seminarium där bland annat Dan Pink, Noreena Hertz och arkitekten Francoise Roche deltog. Vad som förenade alla dessa talare var i mångt och mycket, ekologi, hållbarhet, globalisering och klimat. Och hur vi måste agera för att kunna fungera i en global värld, om behovet av nya sätt att tänka och nya sätt att arbeta var ständigt återkommande.

Dan Pink, f d talarskrivare bla åt Bill Clinton talade om hur höger hjärnhalva( dvs kreativitet, processtänkande,kontexttänkande, empati) blir allt viktigare att använda idag. Vänster hjärnhalva, dvs logik, linjärt tänkande, analys har varit rådande under hela den industriella eran. Läs hans bok A whole new mind!

Idag när vi går in i informations-samhället och den mer konceptuella eran så är det andra egenskaper som är viktigare. Han nämnde 3 ord som bevisar hans tes: Abundande( dvs västvärldens höga levnadsstandard), Asia( jakten på billig arbetskraft) och Automation( ny teknik). Och ställde 3 frågor som är av absolut vikt för att möta framtiden i det man arbetar med:

1. Kan någon utomlands göra det billigare?
2. Kan en dator göra det snabbare?
3. Är det jag gör/säljer intressant i en tid och värld av överflöd?

Noreena Hertz som bland annat skrivit boken Skuldfällan och jobbat för Världsbanken, arbetar med projektet Red tillsammans med bl a Bono och American Express, som innebär att via Red-kortet så går en viss summa av det du köper på kortet till bekämpning av HIV/Aids.
Hon talade om de 4 huvudsakliga rörelser som idag sätter press på världens storföretag att agera hållbart.

1. Aktivism- både i klassisk bemärkelse, såsom Greenpeace, som inom investerings och aktie-området, dvs du investerar i aktier för att påverka företagsledningen.
2. Shoppers- att genom sin konsumtion påverka världen och företagen.
3. Anställda. Ett jobb är en identitet, och de flesta vill jobba för det "goda" företaget.
4. Regeringar och stater. Slutligen handlar det om att världens regeringar måste stifta globala lagar som reglerar och styr vårt handlande i en hållbar riktning.

The smartest companies become activists themselves, menade Hertz.

Arkitekten och debattören Francoise Roche berättade om sina gröna byggnader, bl a Dusty Relief, ett hus som renar luften och som ska uppföras i Bangkok. Han poängterar att vi måste tänka om helt och hållet för att kunna nå en hållbarhet i samhället. Det är i samband med detta som tanken på socialt entreprenörskap och sociala innovationer kommer att spela en allt större roll.

Muhammad Yunus och mikrokrediter

Jag har nyligen avslutat arbetet med att vara faktaredaktör för Muhammad Yunus bok De fattigas bankir som kommer ut på svenska den 6 mars på Bookhouse Publishing. Läs den! Den kommer att vända upp och ner på er värld och det ni tror på.

Muhammad Yunus är mannen bakom Mikrokrediter och grundaren av Grameen bank. Den bank som Muhammad Yunus skapat är en revolution inom hela bistånds- och bank-världen. Det är inte många professorer – speciellt inte i nationalekonomi – som kan förvandla en idé till en levande affär. Muhammad Yunus, är nationalekonom men kallar sig själv för social entreprenör. Han började arbeta med sin mikrolånidé redan 1976. Han såg hjälpen från de stora internationella organisationerna försvinna till mellanhänder, istället för att rädda de fattiga. 1983 startade han Grameen Bank, som ger mikrolån till fattiga utan att begära någon säkerhet. 2006 fick han Nobels fredspris.

”Hela vitsen med Grameen är att vi tror att det går att lita på de fattiga. Att banker kan och bör betjäna även de allra fattigaste medborgarna, inte enbart av godhet utan även i eget intresse. Att behandla de fattiga som kastlösa och uträknade är omoraliskt och oförsvarligt, men det är dessutom ekonomiskt oklokt.”

1/28/2007

Bättre sent än aldrig

Nu har även jag kommit fram till att jag ska blogga lite. Följa upp kolumner och artiklar jag skrivit, seminarier och föreläsningar jag varit på m m. Häng med!

Vi börjar med min senaste kolumn i Metro som väckte känslor- både positiva och negativa. Att kritisera småbarnsföräldrar i Sverige idag är tydligen extremt tabubelagt.

http://www.metro.se/se/article/2007/01/23/09/3226-32/index.xml


- Ursäkta om jag är sen, jag var tvungen att lämna på dagis. Nä just det, jag har ju inga barn, lägger jag till och ler.
Ett skämt med en underton av allvar. För jag börjar bli irriterad.
På småbarnsföräldrar som går halv fyra för att hämta på dagis, som måste skola in på dagis och som kommer för sent eller går för tidigt för att det är skolavslutning, luciafirande och sportlovsaktiviteter.
Barn är en av få ursäkter som finns för att inte jobba häcken av sig som alla vi andra. Missar du ett möte kan du alltid skylla på ungen. Blir du sjuk så är det inte för att du satt uppe för länge och drack vin, utan “de hopplösa dagisförkylningarna”. Sen har vi det eviga Vabbandet. Endast med ursäkten Vård av sjukt barn får du stanna hemma med ersättning, gärna i anslutning till helgen eller semestern.
Varför får man inte Vaffa, Vård av sjuk förälder? Med tanke på hur äldreomsorgen ser ut är det ett mer legitimt skäl. Kan vården lägga över arbetsuppgifter på anhöriga så gör de det och vi tar tjänstledigt eller semesterdagar för att hjälpa till. Har du riktig tur så kan du efter oräkneliga intyg och lika många ifyllda formulär, få loss några hundralappar i bidrag av kommunen eller Försäkringskassan sådär ett år efter att du behöver dem.
Eller Vakka? Vård av sjuk kompis. I Stockholm, världsmetropol då det gäller singel-hushåll, finns det gott om ensamma människor som bor långt från sin familj och som behöver hjälp ibland. Vi är rätt ynkliga när vi med 39-graders feber tvingas gå till affären för att handla mjölk eller lyssna till mekaniska röster som berättar att vi har plats 43 i vårdkön.
Barn räknas. Gamla och vänner skiter vi i.
De som talar mest om “livspusslet”, att få ihop jobbet, karriären och familjen, är inte den verkligt behövande ensamstående mamman som jobbar på Konsum. Det är män och kvinnor med feta månadslöner som är vana vid att få som de vill. Det handlar inte längre om barnens bästa, utan om rätten att behålla sin livsstil, skaffa barn och göra karriär utan att försaka något.
Men om du väljer att skaffa barn får du också dra ner på arbetstiden så att du hinner vara förälder. Eller skaffa hjälp. Vi har en mängd arbetslösa unga människor i Sverige, som säkert kan hämta lille Olle på dagis om du betalar en slant för det. Att gnälla över du inte får ihop det är ett pinsamt bortskämt beteende. Du kan inte få allt. Du får helt enkelt lära sig att välja.