6/18/2007

Bojkotta SJ- Metro kolumnen

http://www.metro.se/se/article/2007/06/18/20/5426-45/index.xml

Käre Ulf Adelsohn,
Jag skriver till dig som styrelseordförande för SJ. Jag vet inte om du har hört talas om det här med klimathotet? Om inte, så är det bra för dig att veta att det innebär att fler människor måste åka tåg istället för flyg framöver. Och att SJ, därför har ett guldtillfälle att bli miljövänlig bästis med hela svenska folket.
Men det innebär att ni bör sänka biljettpriset, öka antalet avgångar, sluta vara ständigt försenade, kompensera kunder som missar sitt tågbyte, ha mat ombord så att det räcker till fler än tre personer och annat som är normal kundservice för alla andra, förutom SJ.
Tyvärr verkar SJ, SJ gamle vän, ha fastnat i en time-loop som spelar upp början av 1900-talet om och om och om igen.

Om man till exempel får för sig att åka utomlands efter klockan 18 en vardag eller en helgdag så går inte det. Biljettförsäljning sker endast på kontorstid. Hela världen har insett att världen krymper och nationsgränser inte längre är viktiga. Utom SJ.
Om du tänker att du ska äta ombord, tänk om. När jag åkte från Göteborg till Stockholm under rusningstid var restaurangvagnen länsad på mat en halvtimme efter avgång. Tågpersonal, med tårar i ögonen, vädjade till oss att inte klaga till dem utan till ledningen som gav mig följande svar:
” Det är svårt för SJ att uppskatta hur många resenärer som vill ha mat. Ibland måste vi slänga mat” Jaså. Tänk om en restaurang sa samma sak?
SJ:s affärsidé är att ”erbjuda prisvärda och miljövänliga resor med moderna tåg som ger resenären möjlighet att effektivt använda restiden”. Den som mot förmodan har lyckats köpa mat ombord vet att all varm mat ska du i princip laga själv och frakta till din sittplats. Det är allt annat än effektivt på ett tåg som krumbuktar som en torktumlare.
Ombord finns mobilfria vagnar, vad nu det ska vara bra för då det inte går att använda mobilen ombord på X2000. Ge mig en enda vettig orsak till detta, idag när man kan ringa från flygplan på 10 000 meters höjd! Om SJ vill erbjuda effektiv restid, varför inte ha kontorsvagnar för oss som behöver jobba och vill göra annat än betrakta landskap och kossor på ängar.
Mitt första förslag är att vi alla från och med nu, ringer, skriver, sms-bombar eller bojkottar SJ tills de fattar och skärper till sig. Så bäste Uffe, nu är det upp till bevis. Mitt andra förslag är nämligen att du ser dig om efter ett annat styrelseuppdrag framöver.

Idag har dessutom Banverket lagt fram sin plan för järnvägsinvesteringar framöver, där man sänker ambitionerna för en utbyggnad.

De gröna vännerna är också arga:
http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=132937


Andra bloggar om: , ,

http://intressant.se/intressant/

No comments: