3/06/2007

B-samfundet- En förening för de morgontrötta

Älskar du lugna morgonstunder och aktiva kvällar? Tycker du att livet är för kort för bilköer? Är du mest produktiv efter klockan 10?
Du är inte ensam. Så tycker även de 3000 medlemmarna i den nystartade danska föreningen B-samfundet. Föreningen, som även spridit sig till Finland och Norge, menar allvar när det gäller att slåss för de morgontröttas rättigheter. De har till och med fått med sig danska politiker på tåget.
Och vi kvällsmänniskor jublar. Vi har i åratal famlat oss ur sängen, kommit till kontoret för sent, med andan i halsen och blött hår och mötts av de morgonpigga som verkar ha suttit bakom sina skrivbord sedan istiden. De ler överseende, sneglar på klockan och säger något i stil med “själv tycker jag det är härligt att vara på kontoret tidigt”. Man känner sig som en andra klassens medborgare, en b-människa. En lat och slö person som inte kan ha ett normalt jobb med rutiner.
Att vissa människor jobbar bäst mellan 18 och 22 syns inte eftersom de morgonpigga redan gått hem. Att vissa människor av naturen är tröttare på morgonen har fullständigt ignorerats. Fram tills nu.
Att gå upp i ottan är en förlegad rest från jordbrukssamhället då vi var tvungna att se till djuren och fånga dagsljuset. Att vi gått från jordbrukssamhälle till ett globalt informationssamhälle med elektricitet och väldigt få kossor att mjölka verkar samhällstrukturen missat. Vi lever fortfarande som om nio till fem är det enda sättet att arbeta och att du tillhör någon sorts elit i samhället om du är uppe med tuppen. Trots att dagens arbete ofta sköts vid en dator och i ditt eget huvud, och kan utföras var som helst och när som helst på dygnet.
För samhället i stort är det en mängd vinster att ändra på arbetsrutiner och arbetstider så att det passar alla. Förutom att vi är globala och jobbar mot olika världsdelar och tidszoner, så kan man utnyttja de trånga urbana utrymmena bättre; vi slipper bilköer och kontorsutrymmen kan användas i skift. Att vi morgontrötta dessutom gör ett bättre jobb om vi får dra oss i sängen på morgonen är något alla blir gladare av.
Så nästa gång någon ringer och väcker dig behöver du inte sömndrucket svara “jovisst, är jag vaken, sedan flera timmar”. Det är dags att sluta skämmas och börja jobba för en förändring.
Nu väntar jag bara på att någon ska starta “de morgontröttas förening” här i Sverige. Jag är lovar härmed att bli den ständige sekreteraren. Anyone?

Läs mer om föreningen på:
http://b-samfund.dk/.

Publicerad i Metro 2007-03-06

3 comments:

Tomas said...

Äntligen börjar det låta som vi är på väg mot ett civiliserat samhälle.
Jag är med!

Erika Augustinsson said...

Hallå Tomas,

Vad kul, då är vi två hoppfulla. Hör av dig så startar vi upp föreningen i Sverige!

Erika

Anonymous said...

Hej
Vi är på gång nu med B-samfundet i Sverige nu. En sida ligger uppe www.b-samfundet.se blir klar under april/maj.