3/26/2007

Europeiska medborgarråd i Sverige

Det här har jag jobbat med hela helgen. Superkul.

Vi var med på Agenda i SvT igår med rapportering från medborgarråden.

http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=16981

---
Ny rapport om Sveriges medborgares syn på Europas framtid

EU bör ha ett gemensamt regelverk gällande invandring medan integrationsfrågor är en nationell angelägenhet. EU skall uppmuntra medlemsländerna att driva en familjepolitik som är jämställd. EU bör utforma en enhetlig miljödeklaration för varor och tjänster som tar hänsyn till ursprung, produktion, transporter, användning och destruktion.

Det är några av de slutsatser som deltagarna kommit fram till under helgens Europeiska medborgarråd i Karlstad. I helgen har 100 av SCB slumpvis utvalda svenska medborgare deltagit i den första paneuropeiska EU-debatten någonsin där medborgarna bjudits in för att ge sin syn på Europas framtid.

Slutsatserna överlämnades på söndagen i en rapport till Sveriges EU-minister Cecilia Malmström som var på plats i Karlstad. En sammanfattning av resultaten ifrån alla 27 medborgarråd presenteras för beslutsfattare på europeisk nivå den 10 maj i Bryssel.

- Detta kommer vi läsa med intresse och förhoppningsvis diskutera vidare på nästa möte med alla EU-ministrar i mitten av maj. Det är betydligt piggare visioner i den här rapporten än i flertalet sammanträden som jag är med på, sa Cecilia Malmström när hon tog emot rapporten.

De Europeiska Medborgarråden omfattar medborgare från alla EU:s 27 medlemsländer. Syftet med råden är att minska gapet mellan medborgare och beslutsfattare och visa att en debatt över nationsgränser är möjlig.

Samtidigt som det svenska medborgarrådet i Karlstad har samma typ av rådslag ägt rum i nio andra EU länder: Finland, Italien, Litauen, Malta, Storbritannien, Rumänien, Spanien, Cypern och Österrike. Totalt har ca 2000 europeiska medborgare deltagit i debatten.

- Äntligen tar EU medborgarna på allvar. Nu hoppas vi att den här typen av medborgarråd blir ett återkommande inslag på lokal, nationell och europeisk nivå, säger Pernilla Baralt från Global Utmaning som varit arrangör för de Europeiska medborgarråden i Karlstad.

No comments: