2/13/2007

Lite krig är bra för Sverige

Dagens Metrokolumn. Istället för att gnälla över hur farligt det ev. kan vara att ha ett aktivt militärt försvar så tror jag att det är nyttigt för oss att inse att världen ÄR farlig. Som nation behöver vi förstå att världen inte ser ut som latte-Sverige.

http://www.metro.se/se/article/2007/02/12/23/3952-45/index.xml

4 comments:

Filipino Monkey said...

Asså varför skriver du sånt där trams. Jag kan personligen sponsra en biljett åt dig till Irak så att du påminns om hur härligt det är med krig, plundring och våldtäckter.

Det bästa med hela din kolumn är att du avlutar med meningen. " Så vi hela tiden påminns om hur fullständigt meningslöst krig är". Vad ska man säja lixom... Vi ska kriga så vi ska inse hur meningslöst det är att kriga. Du verkar ju behöva det för du har inte insett det!

my gad asså!!!!!!!!!!

Att då får betalt för det, värsta komiken

della said...

Jag tror att det ligger något i det du säger. Här hemma försöker vi verkligen för allt vad tygeln håller försöka skylla t ex tsunamin på (1) Laila Frevalds alternativt (2) Lars Danielsson. För någons fel måste det ju vara! Eller?
Min kära mor har alltid hävdat att jag vuxit upp i en skyddad verkstad, något som jag gnälligt protesterat mot, men hon har rätt. Klart att jag (vi) har. Och klart att det ibland är svårt att sätta sig in i och förstå våra nya svenskar som kommer hit med en massa trauman i ryggsäcken.
Men då kan man iof argumentera att vi kan ta hjälp av deras kunskap och kompetens om 'verkligheten', den finns ju redan! Vi behöver inte svennar med tunga vapen som kan berätta om sin tid som war hero.. Det som legitimerar en instats är att de syftar i att få fram fred för att stödja mänskliga rättigheter.

Mr Kilowatt said...

He Erika!
Jag har verkligen svårt för att förstå vad du är ute efter.
Hur känns det att få hem sitt barn i en svart sopsäck med motiveringen, det är bra för oss med lite krig?
Blir man en bättre människa av att se döda människor? Knappast.
Hur skulle det vara om Sveriges Öb hade gått ut och sagt att Sverige behöver ett krig, det kan vara bra för oss? Inte ens i fredstid skulle han ha överlevt länge, och vem skulle våga bo i ett sådant land? Med all respekt för alla dem som har tvingats dö i krig, vi behöver inga krigshetsare. Med all respekt för dem som dör en naturlig död pga ålder eller sjukdom, det är inte samma sak som att bestialistiskt lemlästas i meningslösa krig som styrs av oftast måste jag säga, kallblodiga män.
Kan jag göra dig till pacifist med dessa frågor?

Erika Augustinsson said...

Tack för era kommentarer!
Men om vi nu ska ha ett militärt försvar, varför då inte ha ett som befinner sig där det verkligen gäller? Det är bra att vårt försvar moderniseras och uppdateras. Varför ska vi ha en värnplikt som de flesta gör sitt bästa för att få frisedel från? Som handlar om att ta sig igenom ett par månader i bushen och på sin höjd lära sig bädda sängen? Det om något är meningslöst!

De flesta som sökt till Nordic Battle group säger att det dels är ett äventyr, men också för att man vill göra en insats. Det kanske är naivt. Men samtidigt tror jag det är viktigt att vi svenskar ger oss ut i världen, och då menar jag inte bara charterresor till Mallis eller backpacking i Thailand. Det pågår krig i hela världen. Om man inte förstår krigets mekanismer, så kan man heller inte arbeta mot det. Vi kan fortsätta gömma oss bakom vår nations säkra gränser, men när globaliseringen blir alltmer verklig tror jag att det kommer slå tillbaka stort. Vi har en naiv syn på världen idag, kanske kan vårt nya försvar uppdatera vår världsbild.

Erika