2/12/2007

Muhammad Yunus och mikrokrediter

Jag har nyligen avslutat arbetet med att vara faktaredaktör för Muhammad Yunus bok De fattigas bankir som kommer ut på svenska den 6 mars på Bookhouse Publishing. Läs den! Den kommer att vända upp och ner på er värld och det ni tror på.

Muhammad Yunus är mannen bakom Mikrokrediter och grundaren av Grameen bank. Den bank som Muhammad Yunus skapat är en revolution inom hela bistånds- och bank-världen. Det är inte många professorer – speciellt inte i nationalekonomi – som kan förvandla en idé till en levande affär. Muhammad Yunus, är nationalekonom men kallar sig själv för social entreprenör. Han började arbeta med sin mikrolånidé redan 1976. Han såg hjälpen från de stora internationella organisationerna försvinna till mellanhänder, istället för att rädda de fattiga. 1983 startade han Grameen Bank, som ger mikrolån till fattiga utan att begära någon säkerhet. 2006 fick han Nobels fredspris.

”Hela vitsen med Grameen är att vi tror att det går att lita på de fattiga. Att banker kan och bör betjäna även de allra fattigaste medborgarna, inte enbart av godhet utan även i eget intresse. Att behandla de fattiga som kastlösa och uträknade är omoraliskt och oförsvarligt, men det är dessutom ekonomiskt oklokt.”

No comments: