4/24/2007

Socialt entreprenörskap- bok på gång

Snart är det bok på gång. Jag och Maja Brisvall håller på för fullt med att färdigställa vår bok, Aktivist Entreprenörerna, med undertiteln Starta företag och Rädda världen. En bok om socialt entreprenörskap, en trend som blommar för fullt i UK och US men som precis börjar växa i Sverige.
Socialt entreprenörskap innebär att man genom sitt företag arbetar för att göra en insats i samhället. Att använda företagsformen för att driva en idé som är affärsmässig men också innebär något bra för hela samhället.
På så vis suddar man ut den klassiska gränsdragningen mellan företagande och samhälle. Vår gamla fördom om att företag är de onda och stat/samhälle/organisationer är de goda luckras upp. Jag skrev om detta i Attention förra våren. Men nu är det alltså dags för boken, som kommer ut i höst på Bookhouse Publishing.

http://www.ashoka.org/

4/20/2007

erika på politikerveckan almedalen 2006


erika almedalen
Originally uploaded by BetsyBettan.
Försökte posta det här i min profil för att det är en så grymt skön bild, men det var ett hopplöst projekt. Blogger är inte alltid vad man önskar sig.

4/19/2007

Abstract Hacktivism



Igår lanserade Karl Palmås och Otto von Busch sin bok Abstract Hacktivism i Stockholm. Boken lanserar teorin att vi idag alltmer går bort från det industriella tänkandet om världen, ekonomin m m som en motor och istället ser på världen i ett digitalt perspektiv. Otto och Kalle presenterade boken för det 30-tal personer som dök upp på Nya kontoret på Birger Jarlsgatan. Kul diskussion, intellektuell battling på sjysst nivå med mycket humor.



Så här beskriver de själva bokens innehåll:

In recent years, designers, activists and businesspeople have started to navigate their social worlds on the basis of concepts derived from the world of computers and new media technologies. According to Otto von Busch and Karl Palmås, this represents a fundamental cultural shift. The conceptual models of modern social thought, as well as the ones emanating from the 1968 revolts, are being usurped by a new worldview.// The authors expand upon the idea that everyday technologies are profoundly interconnected with dominant modes of thought. In the nineteenth century, the motor replaced the clockwork as the universal model of knowledge. In a similar vain, new media technologies are currently replacing the motor as the dominant ‘conceptual technology’ of contemporary social thought. This development, von Busch and Palmås argue, has yielded new ways of construing politics, activism and innovation.
The authors embark on different routes to explore this shift. Otto von Busch relates the practice of hacking to phenomena such as shopdropping, craftivi
sm, fan fiction, liberation theology, and Spanish social movement YOMANGO. Karl Palmås examines how publications like Adbusters Magazine, as well as business theorists, have adopted a computer-inspired worldview, linking this development to the dot.com boom of the late 1990s.

Läs mer: http://www.isk-gbg.org/abstracthacktivism/

Erika

4/17/2007

Balans i livet är en myt

Metro 17 april 2007 av Erika Augustinsson

- Du är en stressad och upptagen människa. Och kommer alltid att vara så, sa en vän för ett tag sedan. Jag blev arg och förolämpad. Att vara stressad, jobba mycket och ha fullt upp är helfel i våra dagar. Något man bör skämmas över.
För idag ska allt vara sloooow. Vi går yogakurser, åker på retreats och mediterar så fort vi får tid över. Alla talar om balans i livet och lära känna sig själv.
Vadå balans? Balans är överskattat. Det innebär bara att så fort något är roligt, exalterande eller kickar igång, då ska man lägga av och ta ett steg tillbaka för att hitta balaaaans och få perspektiv. Inget hallabalou här inte. Om vi alla skulle gå omkring och vara balanserade skulle inga barn bli gjorda, inga storverk uträttas och inga upptäckter göras. Som om Carolina Kluft efter att ha jobbat stenhårt i flera månader mitt i tiokampen lägger av, intar yogaställning och dricker grönt te för att hon ”känner sig lite stressad och behöver varva ner”.
Vi klagar ständigt över att vi har så mycket att göra. Men innerst inne så gillar vi det. Vi gillar att slippa ångesten som mycket tid för mer sig. Att sitta och tänka på döden, sjukdomar och allt som kan gå åt helvete i livet är inte precis konstruktivt. Dessutom gillar vi att känna oss viktiga. Att vara uppbokade och behövda. Tre dagar utan att mobilen ringer skapar allvarliga existensiella problem. Vem är jag? Varför hör ingen av sig?
Jag är som mest kreativ när jag har mycket att stå i. När jag är ledig vevar mina tankar på tomgång som en gammal Volvo 245, vilket säkert är nyttigt. En begränsad tid. Men vi som gillar kickar, gillar när pulsen slår, blodet rusar och nu jäklar ska det fixas, bli bäst, vinnas eller vad det nu är vi sysslar med, vi får smyga med vår förtjusning. Låtsas att vi stänger av mobilen fast den är på ljudlös, tjuvkika på mailen och smygsms:a i buskarna som en annan tjuvrökare.
Vi måste sluta jaga den där mytomspunna balansen i livet. Balans är ett icke-existerande tillstånd. Pendeln kommer alltid slå över på en sidan. Och det slutar bara med att vi känner oss misslyckade för att vi aldrig uppnår den där balansen som ska göra livet mycket enklare att leva. Stressiga jobb, grandiosa framtidsplaner och ambitioner i livet är kreativt, roligt, spännande och något vi ska vara stolta över. Och minst lika tillfredsställande som att sitta ensam på en öde strand i tre månader, gå i terapi eller missbruka yoga.

4/16/2007

B-samfundet startar i Sverige

Fick ett mail från Urban som nu dragit igång B-samfundet i Sverige. En enkel sajt ligger uppe och ska vara helt klar under maj månad. Idéellt arbete för de som är intresserade att försöka ändra våra Jante-normer framöver. Jag har tackat ja till att vara vice ordförande.
Jag skrev om danska B-samfundet i Metro för ett tag sedan. En förening som arbetar för att, så här i globaliseringens tidevarv, anpassa samhället till de morgontrötta och som gjort succé i Danmark.

www.b-samfundet.se