3/26/2007

Medborgarjournalistik i Metro

Hedra den som hedras ska/ e

http://www.metro.se/se/article/2007/03/26/21/3109-48/index.xml

Den svenska journalistiken modell 2007 är ett pinsamt fiasko. Förklädd till någon sorts objektiv tredje statsmakt försöker journalister få vanligt folk att tro att de granskar, avslöjar och säger sanningen.
Men vem idag tror att det finns en enda objektiv sanning? Och vem tror att försäljningssiffror, tittarsiffror, nätverk och kompistryck inte styr innehållet i det som rapporteras?
I det senaste numret av Media i fokus ritar man upp en karta över de svenska media-familjerna och det är skrämmande läsning. Alla som jobbar i svensk media är släkt, umgås med varandra eller är ihop, gifta eller skilda. Våra största mediahus går ihop i en sörja av inavel där alla ligger med alla.
När branschtidningen Resumé listar de som setts och hörts mest i media under 2006 är det samma trötta ansikten som dyker upp. Det är människor som sagt samma sak de senaste tio åren och är säkra kort i en medievärld som endast består av svart eller vitt och där man inte har tid för några överraskningar.
Sedan har vi de som får tycka och blanda sig i utan att ha gjort ett skit eller har burit sig åt som skit. Eller som är kända för att vara kända. Eller känner någon som känner någon…Ja, ni förstår min poäng.
Det enda ljuset på en homogen mediahimmel är bloggar och den nya medborgarjournalistiken. Så kallad “Citizen journalism” bygger på att ett fåtal experter, “tyckare” eller journalister inte är representativa i ett samhälle som bygger på en mängd olika åsikter och berättelser. På samma sätt som encyklopedin Wikipedia byggts upp, handlar det om att fler människor tillsammans har mer rätt än enstaka etablerade expert-röster. Fem myror är alltid fler än fyra elefanter.
I Sverige har precis plattformen Digital Idag startats som är en arena för medborgarjournalistik runt ämnena informations- och kommunikationsfrihet. Medborgarjournalistik dök i samband med internets födelse som ett svar på traditionell medias oförmåga att beskriva verkligheten som många ser den och har på allvar utmanat de stora mediahusen då det gäller tillgång till information. Visst vann Expressen Grävande journalisters pris Guldspaden i helgen för sitt avslöjande om Borelius-affären. Men det var bloggaren Magnus Ljungkvist som stod för det första och riktiga scoopet. En skandal som lett till att kategorin Medborgarjournalistik troligtvis kommer finnas med på nästa års prisutdelning. Pinsamt vore det annars.

No comments: